11-01-2020 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een nieuwe procedure vastgesteld voor de invoer van veterinaire producten. Doel is het voorkomen van congestie op de terminals en het voorkomen dat goederen zonder te zijn gekeurd in de Europese Unie terechtkomen. Na 1 januari 2021 bleek dit risico reëel aanwezig te zijn. Daarnaast lopen goederen die niet aan de voorwaarden voldoen, het risico door de terminal op de boot terug naar het VK te worden gezet. De ruimte op de ferryterminals is immers erg beperkt.

Wanneer mogen goederen van de terminal af?
De douane mag goederen pas naar een inspectiecentrum laten vervoeren als aan 2 voorwaarden is voldaan, een zogenaamde D-conform verklaring en een afspraak bij een inspectiecentrum van de NVWA. De douane controleert hierop nu streng. Op alle veterinaire lading zit een zogenaamde blokkade, die alleen door de autoriteiten kan worden opgeheven.

Kopie gezondheidscertificaat nodig
Door een kleurenkopie van het gezondheidscertificaat te versturen naar douane.drh.veterinair.vk@belastingdienst.nl kan het proces van vrijgave worden versneld en kunnen de goederen die daarvoor kwalificeren zo snel mogelijk toestemming verkrijgen de terminal te verlaten. Het versturen van de kopie komt naast de normale stappen die voor dit proces gelden.

Belangrijk procedure nauwgezet te volgen
NVWA heeft de totale procedure uit de doeken gedaan in een brief die je kunt downloaden van de NVWA-site. Om problemen te voorkomen is het belangrijk al deze stappen nauwgezet te volgen. Omdat het proces bij uitvoer in het VK voor de ambtenaren aldaar ook nieuw is, verdient het aanbeveling te controleren of je de juiste documentatie meekrijgt. De eerste week van januari ging het regelmatig fout aan de kant van de autoriteiten in het VK.

 

(C) Bovenstaande tekst is onverkort en onaangepast overgenomen van de Evofenedex.